Hasznos információ

CMYK (négyszínnyomás)
Négyszínnyomás; a színes képeket a négy alapszín segítségével lehet felbontani, illetve kinyomni. Az alapszínek: cián (cyan, C), bíbor (magenta, M), sárga (yellow, Y), fekete (black, B).
A cián, magenta és sárga festékeket fehér fényvisszaverő papírra hordjuk fel. A festékek elnyelik vagy kivonják a velük komplementer színeket a fehér fényből, ami így az adott színben tükröződik vissza. A fekete (K) használata elsősorban azt szolgálja, hogy megváltoztassa a színek fényességét (világosságát vagy sötétségét). CMYK színterek színtartománya általában kisebb mint az RGB színtereké. Ez kevesebb, és általában kevésbé élénk színeket eredményez. Az eljárásnak ugyanakkor megvan az az előnye, hogy az olyan színterek, mint az SWOP CMYK olyan színtartományt biztosítanak, amely a legtöbb CMYK nyomtatón elérhető. Ez segít a színhűség vonatkozásában, ha a munkákat több különböző nyomtató eszközön dolgozzák fel. A fekete csatorna megőrzésének, vagy szerkesztőségének lehetősége szintén lehetséges, ha CMYK színtérrel dolgozunk.

RGB (additív színkeverés)
Additív, vagyis összeadó színképzés alapszínei. A vörös (Red), zöld (Green) és kék (Blue) egyenlő arányú keveréssel fehér színt adnak. A számítógépes monitorokon ezeket a színeket használják, nyomdai feldolgozásra a CYMK színek alkalmasak. A megjeleníthetőség érdekében a monitor a képeket képpontokká alakítja át, amelyeket vörös, zöld és kék színsugarakként vetít ki. Mivel nem minden monitor teljesen egyforma, színvisszaadásban különbségek láthatók közöttük. Az RGB színterek általában nagyobb tartományt fednek le a CMYK színtereknél, és egyre népszerűbbekké válnak a nyomtatóknak küldött munkák színtereként. Általánosságban a szélesebb színterek több színt képesek megjeleníteni, ami élénkebb és jobban telített képeket eredményez. A fájlok RGB formátumban tartása lehetővé teszi a más célokra való felhasználást, például webre, digitális médiaként vagy nyomatként. A legtöbb nyomdai berendezés azonban CMYK festékeket használ, ezért a PDF állományt CMYK tartományban kell elkészíteni.

RGB vagy CMYK?
Minden színtérnek meghatározott színtartománya van – az előállítható színek tartománya. Nincs egyetlen olyan színtér sem, amely elő tudja állítani a teljes spektrum összes lehetséges színárnyalatát. Egyes színterek több vörös, de kevesebb kék árnyalat visszaadására képesek, míg mások szélesebb spektrumát képesek előállítani a kéknek, de kevesebb vöröset. A kalibrálás fontosságának oka az, hogy a számítógép monitorok RGB (additív – összeadásos) színkeverést használnak a színek megjelenítésére, míg a digitális nyomtatók CMYK (kivonásos) színkeverést. Az RGB és CMYK színkeverési rendszerek közötti különbség eredményezi azt, hogy más színek látható a monitoron és a nyomtatási végeredményen.

Direkt szín
Színminta vagy Pantone-szám alapján meghatározott szín, amelyet a nyomda kever ki Pantone alapszínekből (8 fajta van), nem pedig a nyomdai CMYK színek keveréke képpen kerül a papírra. Arculatok, és logók színeinél van jelentősége. Azonos szín másképp jelenik meg a különböző felületű papírokon, így van minden színnek fényes (Coated) és matt, szívóképes papírra nyomott (Uncoated) változata.

DPI
„Dots per inch” (azaz képpont per hüvelyk). Annak megadására szolgál, hogy egy képen milyen sűrűn találhatók egymás mellett az azt alkotó képpontok. Használják szkennerek, nyomatók felbontásának megadására is.